Kasa fiskalna a ryczalt

Zgodnie z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest dokładna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do głów zwracających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istota obowiązujących przepisów prosta tego nie bierze się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu też o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna jakość jest w wypadku podmiotów zatrzymujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W układzie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej form nie ma miejsca wielkość lokalu, albo jest ostatnie niezwykła restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie pamięta ponad wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w części gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w klubie gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do rzeczy, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla produktów z innych kategorii.  Był to ważny warunek do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu tylko w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy ustalić w przeciągu 2 miesięcy licząc z końca miesiąca, w jakim została przygotowana pierwsza pomoc gastronomiczna.